Rozmaringos Moussaka, al'a Steiner Kristóf
Tavaly nyáron Anyáék ismét nélkülem nyaraltak. Az apartmanuk mellett (Montenegróban) isteni görög étterem volt. Az öcsém minden este náluk tömte magába a moussakát. Csak egy baj volt. Az öcsém nem hús evő, a görögök meg igen. Haza jöttek és addig-addig rebesgette a pilláit, hogy kigúgliztam neki ezt a receptet. A recept forrását lejjebb megtaláljátok.
Steiner Kristóf, az öcsém azóta is imáiba foglal, hogy feltetted ezt a receptet!
Hozzávalók (2-3 főre):
- 100 gramm szójagranulátum
- olíva olaj
- 2-3 paradicsom (nyilván a méretétől függ)
- 1 nagy krumpli
- 1 nagy padlizsán
- 1 fej hagyma
- egy marék a kedvenc gombádból (ha semmilyet se szeretsz, használj cukkínit)
- 2 teáskanál mustár
- 1-2 gerezd fokhagyma
- rozmaring
- 1.5 dl bor (vörös vagy fehér... bármilyen, amit úgysem innál meg)
- só és bors
Elkészítés:
1. Melegítsd elő a sütődet 185 fokra. Tedd a szójagranulátumot kétszeres vízbe, majd ha megszívta magát, öblítsd le és nyomkodd ki. Sózd, borsozd, löttyints rá olíva olajat.
2. Vágd apróra a hagymát és a gombát, majd olívaolajon pirítsd addig, míg nem lesz fantasztikus illata. Ha megvan, öntsd a pirított gombát a szója mixbe, keverd meg és hagyd pihenni.
3. Hámozd meg a padlizsánt, vagdosd félcentis szeletekre, ezeket pedig pakold a serpenyődbe. (Ne3m muszáj elmosni, legalább lesz kicsi extra íze) Locsold meg a borral, keverd bele a mustárt, és kis lángon főzd tíz percen át. Ha megvagy, a mustáros szószt öntsd bele a szójás-gombás keverékbe, a padlizsánt pedig tedd félre.
4. A paradicsomokat reszeld le héjastul a sajtreszelő nagylukú oldalán. Adj hozzá egy nagy kanál olívaolajat, sót, borsot, reszeld bele a fokhagymákat, és tégy bele egy kiskanál friss, apróra vágott, vagy pedig szárított, őrölt rozmaringot.
5. Mosd meg a krumplit (én meghámozom, de Kristóf az eredetibe azt írja nem kell, ízlés dolga!), és szeleteld őket 2-3 miliméteres szeletkékre.
6. A tortaformában vagy sütőtálban helyezd el legalulra a szójás-gombás keveréket. Erre kerülnek szépen kiterítve a krumpliszeletek. A harmadik emelet a fele paradicsomszószé, rá a padlizsán, és ezt is locsold meg paradicsomlével.
7. Told be a sütőbe 20-25 percre (az első tíz percben letakarhatod sütőpapírral, hogy gyorsabban megpuhuljanak a zöldségek)
Megjegyzés:
-
Szerintem valami, kevésbé testes vörösborral az igazi, de Anya például fehérborral szokta csinálni.
-
A rozmaringot frissen ajánlom, szárítottal szerintem borzalmas (friss cserepes rozmaring kapható a Tescóban/Lidlben)
Forrás:[katt]
|